Frappé

Frappé

Een glas frappé.

Frappé (in het Grieks: φραπέ; van het Franse woord voor ‘geslagen’) is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt.

Het wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje en een glas water. Omdat het populair geworden is door het toerisme, wordt er de laatste jaren bijvoorbeeld ook in Nederland en België reclame voor gemaakt.

Oorsprong

De oorsprong van de frappé ligt in de Internationale Beurs van Thessaloniki in 1957. Het bedrijf Nestlé demonstreerde een nieuw kinderdrankje, een chocolademelkpoeder dat kon worden bereid door melk toe te voegen en een en ander in een shaker te schudden. Een medewerker van het bedrijf, Dimitrios Vakondios (Grieks: Δημήτριος Βακόνδιος), zocht naar een manier om in de pauze oploskoffie te maken, maar kon geen warm water vinden. Dus besloot hij koud water en de shaker te gebruiken en maakte zo de eerste frappé, die in de loop van de afgelopen vijftig jaar uitgroeide tot de nationale drank van Griekenland, onder andere door de marketing van Nestlé.

Bereidingswijze

De oploskoffie wordt met water schuimig opgeklopt. Het drankje wordt dan in een glas gegoten waarin zich (gebroken) ijs bevindt.

Wanneer aan het water melk wordt toegevoegd, heet de frappé gala (Grieks γάλα, IPA: [ɣala]?)). Verder wordt er doorgaans onderscheid gemaakt tussen drie graden van zoetheid: een frappé glikós (IPA: [ɣli’kos]?)) is (zeer) zoet, een métrios is minder zoet, een skétos bevat geen suiker. In sommige (luxueuzere) gelegenheden wordt aan de koffie een koffielikeur of ijs toegevoegd.

Trivia

  • In Frankrijk wordt onder frappé doorgaans een milkshake verstaan.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.