Stap 8 AA-Twaalf-stappen-programma

Wij hebben een lijst gemaakt van allen die wij hadden gekwetst en zijn bereidwillig geworden het bij allen weer goed te maken.

pablo (28)

Elke stap is “NOOIT” af ook al heeft men hem meerdere jaren na mekaar gedaan, telkens voelt het anders aan.

Mensen, levensomstandigheden contacten enz. variëren steeds.

Ik had deze stap reeds meerdere malen gedaan en toch ben ik zeker ogenblik wakker geschud door een buitenstaander.

Tijdens mijn allereerste aanwezigheid op een Evangelische viering in 2014, kwam men er rond met brood en wijn. Maar naast de glaasjes wijn stonden er ook glaasjes fruitsap. Toen ik aan diegene die met de schaal rondkwam vroeg: “welk is de wijn en welk is het fruitsap, want ik drink geen alcohol”, toen vroeg de vrouw naast me zonder omwegen: “heb jij een alcohol-probleem?

Na de viering sprak zij me aan en ik heb haar open geantwoord, ik ben alcoholist maar heb reeds sedert 24 maart 1999 geen druppel alcohol meer aangeraakt.

In de loop van het verdere gesprek, wees ik er haar op, :”ik vindt het wel erg dat ik  ondanks al die inspanningen nooit gewaardeerd ben door mijn vrouw en mijn kinderen. Ik heb zo een grote inspanning  geleverd en het is niet gewaardeerd. Erger, ik was al vier jaar nuchter toen mijn vrouw een relatie is begonnen met een andere man en de scheiding heeft aangevraagd en dat ook mijn kinderen mij laten vallen hebben zoals een baksteen”.

Daarop is die vrouw mij beginnen te vertellen dat haar vader ook alcoholist was en hoe erg dat dit voor haar moeder en haar broer was geweest en dat zelfs als een alcoholist tot nuchterheid komt, er in het verleden vaak zo diepe wonden zijn geslagen dat zij altijd littekens achterlaten.

Dit gaf mij een schok, want al die jaren dat ik elk jaar opnieuw de achtste stap deed, heb ik mijn eigen kinderen er nooit opgezet want….ik was toch hun vader…ik had toch die inspanning geleverd… het is niet aan de vader om te proberen om het weer goed te maken met de kinderen… maar….net andersom.

  • Op dat ogenblik heb ik ook beseft dat ik niet alleen selectief tewerk ben geweest tegenover mijn kinderen, maar ook naar anderen toe.
  • Die moest ik niet contacteren, want ondanks mijn drankprobleem, had ik geen fouten tegenover hem / haar gemaakt maar net andersom.
  • Die persoon had ik reeds lang meer geen contact meer mee.
  • Ik had zoveel mensen om allerlei redenen uitgesloten, dat mijn lijstje verre van volledig was
  • Anderen had ik onbewust of zelfs bewust uitgesloten

Dus een goede raad dat ik aan iedereen zou willen meegeven, of je die stap voor het eerst zet of reeds vaker gezet hebt, doe hem regelmatig opnieuw want je zult steeds merken dat je altijd mensen onbewust of bewust vergeten bent

Ik publiceer dit gedeelte reeds, omdat ik kortelings ga overschakelen op een andere template en dat het beter oogt in de huidige template bekijk het reeds op https://wieistheoherbots.wordpress.com/category/aa-twaalfstappen-programma-zoals-beleefd-door-theo-herbots/

Maar geen nood deze en de volgende vier stappen zullen eerstdaags volledig worden uitgewerkt.

Blijf volgen, schrijf U in op de nieuwsbrief en zodra alle stappen zijn afgewerkt ontvangt een melding als alles is afgewerkt.

Groetjes

Theo Herbots

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.