Waar hebben we nog respect voor? ||What do we still respect?

Welkom bij Theo-Herbots ervaringsdeskundige mantelzorg en vrijwilliger gezondheidszorg

TRANSLATE HERE

Waar hebben we nog respect voor?

Voor U, Door U, Samen met U

Belangrijk

Waar hebben we nog respect voor?

Waar hebben we nog respect voor?

“Respect” is zo’n woord wat eigenlijk heel gewoon was en is. Toch is het zo dat daar waar we respect voor opbrengen, steeds verder afneemt. Er zijn verschillende redenen die er aan ten grondslag liggen, maar dat neemt niet weg dat het wel iets zegt over hoe de mens aan het veranderen is.

Een tendens die respect verdient of juist niet?

Zijn we anders?

Sociale druk

Foto door Thirdman op Pexels.com

De mens is aan verandering onderhevig en zo vreemd is dat niet als je ziet hoe snel alles gaat. Veranderingen horen bij het leven, maar dat geeft geen garantie dat verandering ook verbetering is.
Bijvoorbeeld nieuws, dit bereikt ons enorm snel. We zitten allemaal in een bepaald stramien, welke ons veel laat “moeten” en vooral van onszelf.

Verder worden we geacht overal een mening over te hebben en als we die al niet hebben, dan zorgt de sociale media er wel voor dat we een mening vormen. Als je je er niet over uit wilt spreken, het interesseert je niet of je laat om een andere redenen een en ander aan je voorbij gaan, dan ben je niet “sociaal” of “heb je geen mening” (en dat wordt als zwak gezien) of “ongeïnteresseerd”.

Sommige mensen gaan overstag en vaak hebben ze er niet goed over nagedacht. Met een dergelijke werkwijze kan je mensen schaden en verdient weinig respect.

Zeg maar U

Foto door Designecologist op Pexels.com

Maar behalve de sociale druk, vervagen bepaalde lijnen binnen de maatschappij. Was het vroeger nog zo dat ouders en oudere mensen standaard met U aangesproken werden, dat vindt nog maar mondjesmaat plaats.

Waarbij de jaren zestig en zeventig de kentering was. Iedereen is gelijk en pa en ma werden in die tijd voor het eerst met “jij” aangesproken. Men wilde als ouder meer op één lijn zitten met de kinderen.

En hoewel daar op zich niets mis mee is, blijf je ouder en maakt het niet uit of je kinderen je met “U” of “jij” aanspreken, ook niet als je graag meer op één lijn wilt zitten. Dat heeft met je inhoud van communiceren niets te maken.

Vervolgens worden die jongeren ouder en als je nooit U gebruikt hebt, blijf je in de jij-vorm communiceren. Op zich niet vervelend, maar we moeten ons realiseren dat de U-vorm in de maatschappij meer respect heeft. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de U-vorm voor 85% gekoppeld wordt aan respect en jij-vorm maar voor 35%.

Sta voor wat je doet

Foto door RODNAE Productions op Pexels.com

Het bovenstaande kan je in dezelfde vorm weer doortrekken naar bijvoorbeeld wetsdienaren. Waar de politieman in bijvoorbeeld Engeland nog met respect wordt behandeld, in Nederland geniet de gemiddelde politieman weinig respect. Wordt er op straat als het even kan nog een stoere opmerking gemaakt of in iets nadrukkelijker omstandigheden zelfs een pet afgetikt.

Heeft dat iets met het type mens te maken? Jazeker, van beide kanten. Immers, de burger verlegt zijn grenzen en de politieman (of anders wetsdienaar) heeft veel minder trots. Als je geen trots hebt, straal je dit uit. Bovendien levert het bij politiemensen meer ontzag op.
Per beroepsgroep heb je daar ook nog grote verschillen, want de gemiddelde brandweerman is een heel ander type mens dan de politieman.

Met de brandweerman zal veel minder snel een loopje genomen worden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, maar de tendens is al enkele tientallen jaren duidelijk zichtbaar. In 2009 is er nog een onderzoek gedaan, wat het bovenstaande onderschrijft.

Media

Foto door Pixabay op Pexels.com

Naast de mens die aan het veranderen is, heeft de media ook nog een rol. We proberen alles bij te houden en of dit nu de geschreven pers is, de tv of radio journaals, de actualiteitenprogramma’s of achtergrondprogramma’s … iedereen heeft een mening en deze kan een stempel drukken op de mening van “de massa”.

Bijvoorbeeld, als je maar vaak genoeg zegt dat onze premier Rutten af en toe een soort “Kuifje” is, dan ontstaat er een tendens dat mensen met dat in het achterhoofd naar bijvoorbeeld een speech (die niets met het ander te maken heeft) kijken en hun mening over hetgeen hij te vertellen heeft, laten beïnvloeden.

Kuifje is een enthousiast “jochie” en als dat in je achterhoofd zit, ben je ten eerste niet objectief en ten tweede helpt het niet om met enig respect te spreken over de premier van een land. De mening van de journalist die veelvuldig met hetzelfde of vergelijkbare zaken komt, kan het respect voor een functionaris aanzienlijk omlaag halen. Al dan niet met opzet.

Maar niet alleen journalisten kunnen dit, denk maar eens cabaretier Van ’t Heck, die het voor elkaar kreeg een alcoholvrij biertje een dusdanig imago te geven, dat deze niet meer gedronken en dus van de markt gehaald werd. Naast producten kan je mensen ook op deze manier maken of breken. Waarbij het bij mensen een nog veel kwalijker impact heeft, want je kunt er mensen behoorlijk mee schaden. Wat voor respect is er dan nog? Helemaal niets!

Tot slot

Foto door olia danilevich op Pexels.com

Respect is iets wat je verdient en mensen die waardig oud worden, verdienen het. Niet omdat ze ouder worden, maar als je waardig ouder wordt weet je het namelijk al heel lang goed vast te houden en dat mag wel wat respect afdwingen.

De politieman/vrouw die netelige situaties netjes oplost, verdient respect en een premier die in een openbare functie zijn best doet om Nederland goed op de kaart te krijgen / te houden, verdient respect. Als we al quasi lollige opmerkingen moeten maken, kan dit beter over een situatie gaan, dan over een mens. Het woord “respect” leeft nog maar weinig … te weinig?

Lees dit bericht van boven tot beneden, vooraleer op de linken beginnen te klikken, zodat U geen belangrijke informatie mist.

Bron bericht: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/142044-waar-hebben-we-nog-respect-voor.html

Bronnen en referenties
  • B. Langton – lifecoach / publicist
  • A. van Wingerden – lifecoach
  • The Lifeline offic

Lees ook dit bericht dat aansluit op dit bericht, Druk op de link

Op een link gedrukt? alles bekeken?,

kom dan terug naar deze pagina om de volgende link te openen

Blijf steeds als “ALLEREERSTE” op de hoogte van het allerlaatst op Deze Nieuwsbrief (Blog)

Vergeet niet om na het inschrijven naar uw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken, dit is zo ingebouwd om u te beveiligen tegen Spam.

Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Misschien bent U meer actief op Sociale-Media?

Dan kan U mijn berichten van deze Geweldige Blog ook daar volgen.

De snelste en eenvoudigste manier om mijn berichten te volgen (ook de leuke berichten van mijn andere Blogs)

Meteen kan U daar de berichten delen met Uw Volgers

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan die informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Of ook op

Volg ook mijn YouTube-Kanaal

Theo-Herbots is ook aanwezig op andere Sociale Media

Het zou Geweldig zijn om U ook daar te kunnen ontmoeten

Bekijk hier beneden de laatste berichten in de categorie Vrijwilligerswerk

Klik gewoon op de link van het bericht dat U wilt lezen en nadat U het gelezen heeft, keer dan terug naar hier om het volgende te bekijken

Uw reacties hier beneden zijn belangrijk om deze Blog nog te verbeteren

Ik respecteer dat de meningen van anderen me kunnen helpen een betere Mantelzorger en Vrijwilliger te worden en mogelijk dingen te zien waar ik zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld nog nooit iemand had laten reageren op mijn dienst in Het seniorenrestaurant, dan was ik bepaalde fouten blijven maken

Ik neem negatieve opmerkingen met een korreltje zout, want wat ik doe is vrijwillig en totaal belangeloos en niet iedereen wordt daarin begrepen.

Zeker niet in een maatschappij waar “BIJNA IEDEREEN”, verlangt om voor “ALLES” betaald te worden

Ik neem negatieve opmerkingen niet te hard op en laat mijn creativiteit en passie niet verstikken.

Geef er nu hier beneden een lap op en weest niet beschaamd om een reactie te geven

Creativiteit is Inteligentie die Gelukkig  maakt 

Deel dit bericht

Met Familie, Vrienden en Kennissen.

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan op deze “GEWELDIGE BLOG” die Informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Deel op Sociale media Share on Social Media 

Met de deelknoppen hier beneden ⬇️⬇️

ps/ vergeet niet om meer te vernemen over mijn Vrijwilligerswerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.