Gooi Jouw GSM EENS EVEN OPZIJ en kijk en luister naar Jouw buur ||Throw your cell phone aside for a while and watch and listen to your neighbor

Welkom bij Theo-Herbots ervaringsdeskundige mantelzorg en vrijwilliger gezondheidszorg

TRANSLATE HERE

8 negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik

Voor U, Door U, Samen met U

Belangrijk

Lees dit bericht van boven tot beneden, vooraleer op de linken beginnen te klikken, zodat U geen belangrijke informatie mist.

Op een link gedrukt? alles bekeken?,

kom dan terug naar deze pagina om de volgende link te openen

7 negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik

Al geruime tijd is de smartphone onderdeel geworden van ons bestaan. Als jij het zelf niet bent, hoef je maar om je heen te kijken en er is wel iemand die er een vasthoudt. Op basis van recente cijfers komt naar voren dat 83% van de personen boven de 13 jaar een smartphone bezitten.

De multifunctionele gadget is tegenwoordig onze eerste bron voor nieuws, weer en vermaak. Daarnaast wordt vrijwel elk contact met de buitenwereld onderhouden via de smartphone. Maar aan smartphonegebruik kunnen ook nadelige gevolgen voor de gezondheid kleven. Een top 7 van de meest voorkomende negatieve gezondheidseffecten.

1. Stress

De komst van de smartphone heeft velen de autonomie over hun leven teruggegeven. De flexibiliteit van op elk moment van de dag alles kunnen controleren, van je persoonlijke berichten tot aan je werkmails toe, werkt bevrijdend.

Maar sommigen schieten hierin door en kunnen nooit hun smartphone wegleggen. Bij een lege batterij schiet de stress er dan ook meteen in vanwege het gevoel niet ‘beschikbaar’ te zijn. Dit geldt eveneens voor een slechte wifi-ontvangst op bijvoorbeeld vakantie. De stress die ermee gepaard gaat heeft een negatieve uitwerking op de gezondheid.

2. Slaapproblemen

Foto door George Milton op Pexels.com

58 procent van de volwassenen gebruiken in het laatste uur voor bedtijd hun smartphone of ander mobile device. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks. Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met minder en slechter slapen. Dit maakte de RIVM recent bekend naar aanleiding van hun onderzoek naar slaap in relatie tot schermgebruik.

Een factor die een rol zou spelen bij de slaapproblemen is het licht dat afkomstig is van de schermen.
De meeste recent ontwikkelde lichtbronnen zenden meer blauw licht uit dan traditionele kunstlichtbronnen. Slaapproblemen worden mogelijk hierdoor veroorzaakt. Licht is namelijk een belangrijke factor voor onze biologische klok. Een andere mogelijkheid voor de slaapproblemen is de alertheid op elk bericht dat binnenkomt, waardoor je minder snel in slaap valt.

3. Verkeersongelukken

Foto door Erik Mclean op Pexels.com

Voor het smartphonegebruik tijdens het rijden voor andere doeleinden dan bellen zijn in Nederland geen cijfers bekend. Uit een omvangrijk Amerikaans onderzoek is gebleken dat het voeren van een gesprek via een handheld smartphone de kans op een ongeval verdubbelt. Het bezig zijn met tekstberichten (‘appen’) verzesvoudigt de kans op een ongeval.

Als er wordt gekeken naar jongeren die aan het verkeer deelnemen, speelt smartphonegebruik een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken. Veel van deze jongeren zijn vaak bezig met het lezen en schrijven van berichtjes tijdens het fietsen of kijken naar Youtube-filmpjes.

4. Depressieve gevoelens

Foto door MART PRODUCTION op Pexels.com

Onderzoekers van de Binghampton University (Amerika) analyseerden het smartphonegebruik van een groep personen. Zij bleken problemen te ervaren op privé- en werkvlak door compulsief smartphonegebruik. Daarnaast herkenden de onderzoekers signalen die een indicatie waren van depressie, sociale isolatie, angst en lage zelfwaarde. Dit gold met name voor vrouwen.

5. Zichtvermindering

Foto door Mati Mango op Pexels.com

Het dichtbijwerk wat er bij digitale schermen aan te pas komt, is slecht voor de ogen. Als je langdurig van dichtbij naar een scherm staart is de projectie van het licht aan de zijkant van het oog meer onscherp dan als je in de verte kijkt. Dit is een trigger voor het oog om in lengte te groeien. Deze groei in de lengte houdt aan tot een leeftijd van 25 jaar en kan zorgen voor bijziendheid. Cijfers laten zien dat steeds meer mensen bijziend worden. In de leeftijdscategorie van zeventig tot tachtig jaar is dit 1 op 4. Bij veertigers 1 op 3 en bij twintigjarigen is dit de helft.

6. WhatsApp-vinger

De laatste variant in het rijtje van de gsm-arm, iPad-schouder, muisarm en sms-duim is ‘de WhatsApp-vinger’. Deze vorm van RSI ontstaat door steeds dezelfde beweging te herhalen waardoor continu dezelfde spieren en gewrichten belast worden. De pijn die hiervan wordt ondervonden begint eerst met komen en gaan. Later kan dit een chronisch karakter krijgen. De symptomen zijn:

  • Pijn in de polsen, handen of vingertoppen
  • Kramp
  • Tintelende vingers
  • Brandend gevoel
  • Irritaties
  • Concentratieverlies

In sommige gevallen breidt de pijn zich uit naar andere delen van het lichaam: bijvoorbeeld je nek en schouders en in het uiterste geval neemt de kracht in je hand zelfs af.

7. Ontwrichting gezinsleven (volgens mij het ergste van al)

In het gezin zijn het zowel de kinderen als ouders die fanatiek met de smartphone aan de gang zijn. Vooralsnog waren het de ouders die klaagden over het gebruik van hun kinderen, maar zij weten intussen ook van wanten. Jongeren trekken nu steeds meer aan de bel over hun ouders.

Zij voelen zich genegeerd door hun ouders, die tijdens het eten of in de auto bezig zijn met hun smartphones. 38% van de ouders zou “soms of zelfs nooit” gehoor geven aan de verzoeken van hun kinderen om te stoppen met hun smartphone.

Bron bericht:https://www.mijngezondheidsgids.nl/overige/zorg-algemeen/7-negatieve-gezondheidseffecten-van-smartphonegebruik/ (Foto’s bijgevoegd door mezelf)

8 Ontwrichting sociale contacten (eigen bijvoegsel)

Ik maak het geregeld mee dat ik met meerdere mensen ergens samen zit en dat ze allemaal met hun GSM zitten te prutsen en geen oog of oor meer hebben met diegenen met wie ze aan tafel zitten.

Toen ik in mijn Jeugd met de trein naar het werk ging, kende iedereen, iedereen aan en op de trein, nu kent men wel mensen soms duizenden kilometer ver weg, maar niet meer diegenen die naast hun zitten.

De oplossing, probeer eens zoals ik.

Als ik met iemand aan het praten ben en mijn GSM rinkelt, zal ik wel eens kijken of het iets heel dringend is, maar meestal laat ik dan rinkelen, er staat een voicemail op mijn GSM EN DAN MOET ER MAAR EEN BOODSCAAP WORDEN INGESPROKEN;

Ik antwoord dan achteraf wel als ik alleen ben.

Berichten bekijk ik enkel ’s avonds, ik zal nooit antwoorden als ik met iemand aan het praten ben.

Ik aarzel zelfs niet om als ik met iemand afgesproken heb en die persoon zit constant met de GSM te prutsen, dan te zeggen, ik wilde met Jou praten, maar blijkbaar praat Jij liever met anderen. Doe gerust verder maar ik ben weg, saluut.

En dan ga ik ook letterlijk weg

Geloof me, de volgende afspraak (als die er nog komt tenminste) wordt er meer gepraat

Blijf steeds als “ALLEREERSTE” op de hoogte van het allerlaatst op Deze Nieuwsbrief (Blog)

Vergeet niet om na het inschrijven naar uw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken, dit is zo ingebouwd om u te beveiligen tegen Spam.

Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Misschien bent U meer actief op Sociale-Media?

Dan kan U mijn berichten van deze Geweldige Blog ook daar volgen.

De snelste en eenvoudigste manier om mijn berichten te volgen (ook de leuke berichten van mijn andere Blogs)

Meteen kan U daar de berichten delen met Uw Volgers

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan die informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Of ook op

Volg ook mijn YouTube-Kanaal

Theo-Herbots is ook aanwezig op andere Sociale Media

Het zou Geweldig zijn om U ook daar te kunnen ontmoeten

Bekijk hier beneden de laatste berichten in de categorie Vrijwilligerswerk

Klik gewoon op de link van het bericht dat U wilt lezen en nadat U het gelezen heeft, keer dan terug naar hier om het volgende te bekijken

Uw reacties hier beneden zijn belangrijk om deze Blog nog te verbeteren

Ik respecteer dat de meningen van anderen me kunnen helpen een betere Mantelzorger en Vrijwilliger te worden en mogelijk dingen te zien waar ik zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld nog nooit iemand had laten reageren op mijn dienst in Het seniorenrestaurant, dan was ik bepaalde fouten blijven maken

Ik neem negatieve opmerkingen met een korreltje zout, want wat ik doe is vrijwillig en totaal belangeloos en niet iedereen wordt daarin begrepen.

Zeker niet in een maatschappij waar “BIJNA IEDEREEN”, verlangt om voor “ALLES” betaald te worden

Ik neem negatieve opmerkingen niet te hard op en laat mijn creativiteit en passie niet verstikken.

Geef er nu hier beneden een lap op en weest niet beschaamd om een reactie te geven

Creativiteit is Inteligentie die Gelukkig  maakt 

Deel dit bericht

Met Familie, Vrienden en Kennissen.

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan op deze “GEWELDIGE BLOG” die Informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Deel op Sociale media Share on Social Media 

Met de deelknoppen hier beneden ⬇️⬇️

ps/ vergeet niet om meer te vernemen over mijn Vrijwilligerswerk

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.