Tips: Starten als Vrijwilliger ||Tips: Starting as a Volunteer

Welkom bij Theo-Herbots ervaringsdeskundige mantelzorg en vrijwilliger gezondheidszorg

TRANSLATE HERE

Opgelet

Voor U, Door U, Samen met U

Belangrijk

Lees dit bericht van boven tot beneden, vooraleer op de linken beginnen te klikken, zodat U geen belangrijke informatie mist.

Op een link gedrukt? alles bekeken?,

kom dan terug naar deze pagina om de volgende link te openen

Deel 1: Een organisatie kiezen

Bijdragen van Archana Ramamoorthy, MS

Bronnen

1Richt je op doelen waar je je sterk bij betrokken voelt. 

Wanneer je besluit om vrijwilligerswerk te doen, wil je misschien de eerste kans grijpen die je tegenkomt. Het is echter waarschijnlijk dat je gelukkiger en langer vrijwilliger bent bij een organisatie die een zaak ondersteunt waar je om geeft. Als je op zoek bent naar een organisatie om vrijwilligerswerk te doen, probeer er dan een te kiezen met een doel waar je warm voor kunt lopen.[1]

 • Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in dierenwelzijn, dan kun je misschien vrijwilligerswerk doen in een dierenasiel. Als je het belangrijk vindt om mensen te leren lezen, dan kun je vrijwilligerswerk doen in een bibliotheek of op een school.

TIP VAN EEN DESKUNDIGE

Archana Ramamoorthy, MS

ARCHANA RAMAMOORTHY, MS
Technisch directeur, Workday

Heb je een passie? Archana Ramamoorthy, directeur van Technology Product Management bij Workday doet vrijwilligerswerk in haar vrije tijd: “Toen ik me oriënteerde op mogelijkheden voor vrijwilligerswerk dacht ik na over wat ik echt wilde geven aan mensen. Leiderschap is een vakgebied waar ik erg gepassioneerd over ben, dus ik wilde kijken hoe ik vrouwen kon helpen leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.”

2 Zoek ook buiten de ‘standaard’ vrijwilligersorganisaties. 

Als je over vrijwilligerswerk nadenkt, denk je wellicht meteen aan organisaties zoals gaarkeukens, daklozenopvang of voedselbanken. Hoewel die organisaties zeer nuttig zijn, kun je andere mogelijkheden vinden die wellicht beter passen bij je persoonlijkheid of vaardigheden, doelen waar je misschien niet onmiddellijk aan denkt, maar die nog steeds hulp nodig hebben.[2]

 • Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat vrijwilligerswerk in lokale parken, in een gevangenis, bij jongerenorganisaties of zelfs bij noodhulp meer naar je zin kan zijn.

3 Gebruik een vrijwilligerssite om een goede match te vinden. 

Net als bij het zoeken naar werk, kun je vrijwilligerssites zoals Volunteer Match of Serve.gov gebruiken om je te helpen bij het vinden van vrijwilligersmogelijkheden in je omgeving. Organisaties plaatsen vacatures voor vrijwilligers op hun website en je kunt ze doorzoeken en zoekacties verfijnen, net als bij vacatures.[3]

4 Praat met vrienden en familie. 

Als je nog steeds niet kunt bepalen waar je vrijwilligerswerk wilt doen, vraag dan aan mensen die je kent waar ze vrijwilligerswerk doen. Het kan zijn dat een van hen de perfecte gelegenheid voor je heeft, en het kan de eerste keer makkelijker zijn om vrijwilligerswerk te doen met iemand die je kent.[4]

 • Vrijwilligerswerk met vrienden kan het minder eng en leuker maken omdat je samenwerkt met mensen die je kent en waar je plezier mee kunt maken.

5 Kies een organisatie die je iets nieuws leert. 

Het eerste doel van vrijwilligerswerk is het helpen van een organisatie en je gemeenschap. Maar vrijwilligerswerk kan ook voor jou van nut zijn. Een voordeel is dat het je werkervaring kan geven die je niet hebt. Sommige organisaties zullen je ook trainingen en loopbaanontwikkeling aanbieden. Bedenk hoe vrijwilligerswerk bij een bepaalde organisatie je in de toekomst verder kan helpen.[5]

 • Vrijwilligerswerk in een kliniek kan je bijvoorbeeld wat leren over de gezondheidszorg, terwijl vrijwilligerswerk in de bibliotheek je meer kan leren over gemeenschapsprogramma’s, taalcursussen en bibliotheekorganisatie. Als je als vrijwilliger deelneemt aan parkbeheer, leer je daar meer over.
 • Je kunt ook organisaties kiezen die vaardigheden ontwikkelen die je al hebt. Als je bijvoorbeeld redelijk vloeiend bent in een andere taal, kun je je vaardigheden als vertaler aanbieden aan gemeenschapsorganisaties en je vaardigheden al doende verbeteren.

6 Doe vrijwilligerswerk in het buitenland.

 Terwijl je genoeg mogelijkheden kunt vinden in je eigen omgeving, is vrijwilligerswerk in het buitenland ook een optie. Als je in het buitenland vrijwilligerswerk gaat doen, kan dit van alles zijn, van het assisteren bij een tijdelijke gezondheidskliniek in een afgelegen dorp, het bijstaan van wetenschappers op een biologische expeditie, of scholen bouwen in een arm gebied.[6]

 • Wanneer je in het buitenland vrijwilligerswerk gaat doen, kun je korte, wekelijkse excursies maken, of je kunt je inzetten voor veel langere periodes van vrijwilligerswerk.
 • Je zou je zelfs kunnen aansluiten bij een organisatie als het Vredeskorps voor een langdurige ervaring, waar je vrijwilligerswerk kunt doen op gebieden als landbouw, onderwijs, gezondheid, economische ontwikkeling en jeugdontwikkeling.[7]

Deel 2 Vaststellen wat je kunt bieden

1 Zet je vaardigheden op een rij. 

Wanneer je nadenkt over waar je vrijwilligerswerk wilt doen, is het belangrijk om je vaardigheden te overwegen. Organisaties zijn altijd op zoek naar mensen met verschillende vaardigheden, dus het maakt niet uit waar je goed in bent, je moet in staat zijn om een plek te vinden die deze vaardigheden kan gebruiken. Maar eerst moet je die vaardigheden op een rij zetten.[8]

 • Misschien heb je bijvoorbeeld geweldige vaardigheden in het omgaan met mensen, dus zou je het goed doen op een plek waar je vaak met mensen contact hebt, zoals een gaarkeuken of daklozenopvang.
 • Aan de andere kant, als schrijven meer jouw stijl is, kijk dan naar mogelijkheden om die vaardigheid in te zetten. Misschien kun je bijvoorbeeld brochures schrijven voor lokale non-profitorganisaties.

2 Bekijk je weekplanning.

 Het is niet goed om aan te geven dat je vijf keer per week vrijwilligerswerk kunt doen, om na een maand niet meer te verschijnen. Je moet realistisch zijn over hoeveel tijd je aan een organisatie kunt geven op basis van je andere verplichtingen.[9]

 • Probeer jezelf niet te veel te committeren. Als je te veel probeert te doen, zal je het eerder opgeven

3 Stel vast hoe lang je vrijwilligerswerk wilt doen. 

Misschien wil je echt maar een maand lang vrijwilligerswerk doen op een en dezelfde plek. Aan de andere kant ben je misschien op zoek naar een plek om vrijwilligerswerk te doen voor de lange termijn. Beide is prima, maar je moet uitzoeken wat je wilt en er van tevoren over praten met de organisatie.[10]

 • Als je weet hoe lang je je wilt inzetten, kan dit helpen bij het kiezen van een organisatie en type vrijwilligerswerk. Als je bijvoorbeeld alleen kortdurend je wilt verplichten, dan kun je mogelijk helpen bij het organiseren van een educatieve presentatie in het lokale kunstmuseum. Aan de andere kant (als je een langdurige verbintenis wilt aangaan), kun je ook docent worden in het museum.[11]
 • Je kunt zelfs eenmalige vrijwilligersmogelijkheden vinden, zoals vrijwilligerswerk bij een adoptie-evenement voor huisdieren, hulp bij de jaarlijkse verkoop in de bibliotheek, of deelnemen aan een schoonmaakbeurt van een park met een groep andere vrijwilligers.

4 Werk ter plekke of online. 

Sommige mensen hebben de tijd om fysiek naar een organisatie te gaan om als vrijwilliger te werken. Als dat kan, geweldig. Als dat niet zo is, denk dan aan vrijwilligerswerk dat je op afstand kunt doen door online te werken. Veel organisaties zijn tegenwoordig op zoek naar mensen die kunnen helpen met dingen als schrijven en PR-werk, waarvan de meeste online kunnen worden gedaan.[12]

 • Je zult zien dat er allerlei manieren zijn om vrijwilligerswerk te doen. Je kunt een marathon lopen om geld in te zamelen voor een organisatie, werken als begeleider van jongeren, of voedsel organiseren voor een voedselbank.
 • Als je wel online vrijwilligerswerk wilt doen, moet je nog steeds de juiste organisatie vinden. Je kunt e-mails naar lokale organisaties sturen en bijvoorbeeld je schrijf- of ontwerpvaardigheden aanbieden, hoewel ze je waarschijnlijk nog steeds minstens één keer persoonlijk willen ontmoeten. Je zou ook dingen kunnen doen zoals bijles geven via internet aan kinderen die huiswerkbegeleiding nodig hebben

Deel 3 Beginnen als vrijwilliger

1 Behandel de sollicitatie als een echte baan. 

Terwijl sommige mogelijkheden voor vrijwilligerswerk relatief laagdrempelig zijn als het gaat om het sollicitatieproces, zullen anderen veel dezelfde eisen stellen als een gewone werkgever. Bijvoorbeeld: in veel gevallen zal je een sollicitatiebrief moeten schrijven. Ze zullen waarschijnlijk eerst kennis willen maken, maar ook je referenties controleren. Wees hoffelijk en professioneel tijdens deze gesprekken.

 • Besteed enige tijd om je voor te bereiden op het gesprek, net als voor een sollicitatiegesprek. Zorg dat je vragen over jezelf, je achtergrond en wat je te bieden hebt aan de organisatie vlot kunt beantwoorden.[13]
 • Vergeet niet dat het interview ook een moment voor jezelf is om te beoordelen of de organisatie geschikt voor je is. Wees niet bang om zelf ook vragen te stellen.

2 Vraag wat er van vrijwilligers wordt verwacht. 

Organisaties zullen bepaalde doelstellingen hebben voor hun vrijwilligers. Sommige organisaties kunnen training of een bepaald aantal uren per week inzet vereisen. Sommigen hebben mogelijk een streng vrijwilligersprogramma, terwijl anderen flexibeler zijn. Het belangrijkste is dat je van tevoren weet waar je aan begint.[14]

 • Van vrijwilligers in een museum kan bijvoorbeeld worden verwacht dat zij delen van de galerijen leren om rondleidingen te kunnen geven, terwijl van vrijwilligers in een kliniek wordt verwacht dat zij bepaalde privacy-standaarden in acht nemen.
 • Als je helpt met een liefdadigheidsloop, dan zal van vrijwilligers mogelijk worden verwacht om dingen te doen zoals het aanmelden van mensen, helpen bij waterstations, of helpen bij het organiseren van de mensenmassa.

3 Voltooi alle benodigde training. 

Voor sommige organisaties zal de training minimaal zijn. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een korte oriëntatie bij te wonen. Bij andere organisaties kan het uitgebreider zijn. Een zelfmoordpreventie-organisatie, bijvoorbeeld, kan van vrijwilligers eisen om een training te volgen en een certificering te behalen, hoewel je vaak een tegemoetkoming kunt krijgen voor de mogelijke kosten.

4 Begin langzaam met vrijwilligerswerk. 

Dat wil zeggen, begin niet meteen een jaar lang drie keer per week vrijwilligerswerk te doen, alleen maar om al snel te ontdekken dat je een hekel hebt aan je baan als vrijwilliger. Natuurlijk kun je altijd terugkrabbelen, maar het is beter om eerst even de tijd te nemen om te kijken of je het vrijwilligerswerk leuk vindt. Als je eenmaal voor een korte periode vrijwilligerswerk hebt gedaan en hebt besloten dat je het leuk vindt, dan kun je je voor een langere periode gaan inzetten.[15]

5 Wissel van organisatie indien nodig. 

Blijf niet in een vrijwilligersfunctie hangen waar je ontevreden over bent. Als je ongelukkig bent, vraag dan of je andere taken binnen de organisatie kunt krijgen. Als dat niet werkt, overweeg dan om ergens anders een andere baan als vrijwilliger te vinden.[16]

Tips

 • Als je een leidinggevende functie wordt aangeboden of als officier bij het Leger des Heils wordt voorgedragen, overweeg dan zorgvuldig of dat is wat je wilt. Als je houdt van het werk in de loopgraven voor een organisatie, dan kunnen de bestuursvergaderingen en budgettering alleen maar een last en een extra tijdsverslinder blijken te zijn. Aan de andere kant, als je het gevoel hebt dat je het beste een bijdrage kunt leveren door een organisatie te helpen soepel te draaien, dan kun je leiderschap zeker proberen.

Dit bericht verscheen eerst in: https://nl.wikihow.com/Vrijwilligerswerk-doen

6 Bent U al Vrijwilliger of wilt U het worden? Bent U gewoon sympathisant?

Blijf steeds als “ALLEREERSTE” op de hoogte van het allerlaatst op Deze Nieuwsbrief (Blog)

Vergeet niet om na het inschrijven naar uw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken, dit is zo ingebouwd om u te beveiligen tegen Spam.

Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Misschien bent U meer actief op Sociale-Media?

Dan kan U mijn berichten van deze Geweldige Blog ook daar volgen.

De snelste en eenvoudigste manier om mijn berichten te volgen (ook de leuke berichten van mijn andere Blogs)

Meteen kan U daar de berichten delen met Uw Volgers

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan die informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Of ook op

Volg ook mijn YouTube-Kanaal

Theo-Herbots is ook aanwezig op andere Sociale Media

Het zou Geweldig zijn om U ook daar te kunnen ontmoeten

Bekijk hier beneden de laatste berichten in de categorie Vrijwilligerswerk

Klik gewoon op de link van het bericht dat U wilt lezen en nadat U het gelezen heeft, keer dan terug naar hier om het volgende te bekijken

Uw reacties hier beneden zijn belangrijk om deze Blog nog te verbeteren

Ik respecteer dat de meningen van anderen me kunnen helpen een betere Mantelzorger en Vrijwilliger te worden en mogelijk dingen te zien waar ik zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld nog nooit iemand had laten reageren op mijn dienst in Het seniorenrestaurant, dan was ik bepaalde fouten blijven maken

Ik neem negatieve opmerkingen met een korreltje zout, want wat ik doe is vrijwillig en totaal belangeloos en niet iedereen wordt daarin begrepen.

Zeker niet in een maatschappij waar “BIJNA IEDEREEN”, verlangt om voor “ALLES” betaald te worden

Ik neem negatieve opmerkingen niet te hard op en laat mijn creativiteit en passie niet verstikken.

Geef er nu hier beneden een lap op en weest niet beschaamd om een reactie te geven

Creativiteit is Inteligentie die Gelukkig  maakt 

Deel dit bericht

Met Familie, Vrienden en Kennissen.

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan op deze “GEWELDIGE BLOG” die Informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Deel op Sociale media Share on Social Media 

Met de deelknoppen hier beneden ⬇️⬇️

ps/ vergeet niet om meer te vernemen over mijn Vrijwilligerswerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.