Manieren om vrijwilligerswerk vraaggestuurd te maken
Het zorglandschap is in verandering. Samen met een voorzichtige vermaatschappelijking van de zorg, wordt er ook voor bewoners in voorzieningen nagedacht over manieren om de zorg meer te laten aansluiten bij persoonlijke wensen en behoeften. Als gevolg verandert het vrijwilligerswerk in die lijn mee.
De evolutie naar een vraaggestuurd zorgmodel
Er is een groeiende groep van mondige en hoogopgeleide ouderen, die graag als volwaardige partner in de zorg beschouwd worden. Ook bij mensen met een beperking zien we de jongste jaren een versnelde dynamiek in de richting van meer respect voor de autonomie van de zorgvrager. Er wordt gepraat met bewoners over hun toekomst. Wat bepaalt voor iemand de kwaliteit van leven? Wat vindt hij of zij belangrijk? Vervolgens wordt geprobeerd de ondersteuning zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de persoonlijkheid, de keuzes en de geschiedenis van de bewoners.
Vrijwilligerswerk op maat van het individu
Ook het belang van vraaggestuurd vrijwilligerswerk neemt toe. We zien dat er de laatste jaren geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van vrijwilligerswerk dat vertrekt vanuit de vraag van de bewoners.
“Net doordat ze tijd hebben om naar zorgvragers te luisteren, kunnen vrijwilligers hun voelsprieten uitsteken voor wensen en noden van bewoners in voorzieningen en kunnen ze inspelen op persoonlijke wensen van zorgvragers.”

Binnen de groep van vraaggestuurde vrijwilligersprojecten is er een grote verscheidenheid, maar wat vaststaat is dat er een verschuiving is van grote groepsactiviteiten naar vrijwilligerswerk op maat van het individu of in kleine groepjes. Er wordt meer gefocust op persoonlijke wensen van de bewoners. Wat vindt de bewoner belangrijk? Wat mist hij in zijn of haar leven? Wat zou hij of zij graag nog eens doen? Vrijwilligers kunnen hier een unieke en dankbare rol