Zelfzorg: Zorgen voor een ander ||Self-care: Taking care of another

Zelfzorg: Zorgen voor een ander, begint met zorgen voor jezelf

TRANSLATE HERE

Geplaatst op  door Theo-Herbots-Journalist-Fotograaf-Gezondheidsconsulent

Zelfzorg: Zorgen voor een ander, begint met zorgen voor jezelf

Als vrijwilliger ben je vast heel goed in zorgen voor andere mensen, maar wie zorgt er voor jou? Zelfzorg is een thema dat steeds vaker aan bod komt en ook een geliefd onderwerp geworden is in lifestyle tijdschriften. Het onderwerp is echter nog steeds relevant, en zeer belangrijk in het leven van een vrijwilliger. Je kan immers niet gieten uit een lege kan, en dus is het belangrijk dat je je kannetje energie op tijd bijvult.

Het belang van goed voor jezelf te zorgen

Zelfzorg doing hand heart sign

Onze maatschappij is erg gericht op productiviteit, waardoor het tempo hoog ligt. We doen veel, en we doen het graag! Ook met het versoepelen van de coronamaatregelen komen er weer heel wat verplichtingen bij. Prachtig dat dit eindelijk weer mogelijk is, maar voor sommige mensen ook best vermoeiend.

Zelfzorg zorgt ervoor dat je na een stressvolle periode kan ontladen, en je zo weer met een fris gemoed aan de slag kan. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfzorg stress, de kans op depressie, burn-out en andere gezondheidsproblemen vermindert en je geluksgevoel en energieniveau verhoogt. Bovendien maakt zelfzorg je ook weerbaarder en zorgt het ervoor dat je zingeving en tevredenheid vindt in je leven. Ook heeft het op fysiek vlak een positief effect: onderzoek heeft aangetoond dat zelfzorg de kans op hartziekten, beroertes en kanker vermindert.

Zelfzorg

Maar wat is dat eigenlijk, zelfzorg? Zelfzorg werd onder andere door Beauchamp en Childress gedefinieerd als “voldoende aandacht hebben voor het eigen fysieke en psychische welzijn”. Het omvat dus alles wat je doet om jezelf gezond te houden – fysiek, mentaal, spiritueel, financieel, sociaal, intellectueel en op vlak van je omgeving en werk. Het is dus heel wat breder en diepgaander dan wat magazines vaak promoten als zelfzorg. Bovendien klinkt het als een erg logisch iets, maar zelfzorg is een van de eerste dingen die naar de achtergrond verdwijnt wanneer we het druk hebben of door moeilijke tijden gaan. Met dit artikel willen we je graag wat praktische tips geven om van zelfzorg een prioriteit te maken en je enkele handvaten aanreiken om zelfzorg te beoefenen.

Zelfzorg: Zorgen voor een ander, begint met zorgen voor jezelf De drie fundamenten van zelfzorg

Zelfzorg person holding sliced orange fruit

Het belangrijkste is dat je intentioneel en consistent aan zelfzorg doet, en dat je dingen vindt die jou rust brengen en je batterijen weer opladen. Daarnet vermeldden we al kort de verschillende domeinen die belangrijk zijn voor jouw welzijn: fysiek, mentaal, spiritueel, financieel, sociaal, intellectueel, omgeving en werk. Om te beginnen met zelfzorg kan je eens bekijken hoe het staat met jouw welzijn op ieder van deze dimensies. Wanneer deze dimensies goed gebalanceerd zijn, leidt dit tot een hoger welzijn.

1) Maak tijd voor jezelf

Zelfzorg pexels-photo-850358.jpeg

Tijd voor jezelf is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven. Het geeft je de kans om je volledig te richten op jezelf, en op jouw wensen en dromen. Je kan deze tijd helemaal invullen zoals jij het wilt. Bouw dit zelfzorgmoment ook structureel in je agenda in. Jij bent prioriteit, en verdient het om ook goed voor jezelf te zorgen.

Voor mij is dit zelfzorgmoment mijn Fotografie en mijn Blog

Fotografie

Zelfzorg 2) Wees mild voor jezelf

Zelfzorg rose petals on soft white cloth

“Ach, ik kan dat wel alleen”, “Ik wil niemand lastig vallen met mijn problemen”, “Iedereen heeft het al zo zwaar, mijn zorgen zijn niets vergeleken met die van hen”, “Waarom kan ik niet gewoon verder doen?” Herkenbaar? Het zijn gedachten die we allemaal kennen en wel eens last van hebben. Ze kunnen soms bijzonder hardnekkig zijn, en je veel stress bezorgen. Durf je zorgen eens te bespreken met een vriend of vriendin, je zal merken dat het enorm oplucht! Vind je het moeilijk om je zo open te stellen? Probeer eens al je zorgen op te schrijven, ze letterlijk van je af te schrijven. Ook dat kan de last op je schouders verlichten.

Zelfzorg Een gezonde geest in een gezond lichaam

Zorg goed voor jezelf, ook op de praktische vlakken. Eet gezond en drink genoeg water, zorg voor een goede nachtrust en beweeg iedere dag 30 minuten. Dat hoeft uiteraard geen intense sport te zijn, een wandelingetje in de buurt kan ook al enorm deugd doen. En alle stappen die je zet tijdens je vrijwilligerswerk tellen uiteraard ook hé!

En verder…

Zorg goed voor jezelf, jij bent immers de enige die dat kan! Wil je je graag verder verdiepen in dit onderwerp? Dit zijn enkele interessante bronnen om mee te beginnen:

• Het no-nonsense meditatieboek Steven Laureys

• Van stress naar veerkracht Séverine van de Voorde

LEES ALLE BERICHTEN

Over Vrijwilligerswerk (er komen er spoedig meer)

Voor de eerste maal Hier?

Eender hoe U hier terechtgekomen bent, leer me beter kennen via de homepagina.

Blijf steeds als “ALLEREERSTE” op de hoogte van het “ALLERLAATSTE” op deze Geweldige Blog

Abonneer U op de Nieuwsbrief

Vergeet niet om na het inschrijven naar uw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken, dit is zo ingebouwd om u te beveiligen tegen Spam.

Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Laat U overtuigen tot inschrijven, Bekijk de video hier beneden

Abonneren . Video bekeken? Aarzel dan niet langer, doe het nu. Een kleine inspanning waar U geen spijt zal van krijgen . Doe zoals reeds zovele anderen 

Opgelet, nadat U zich hier beneden heeft ingeschreven, ga dan naar Jouw mailbox om op de bevestigingslink te drukken. Dit is zo ingebouwd om U te beveiligen tegen Spam.

Wij houden evenmin van Spam als U. Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

E-mailadres:

Abonneren

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Hier beneden de dankvideo voor Jouw inschrijving

Misschien bent U meer actief op Sociale-

Misschien bent U meer actief op Sociale-Media?

Dan kan U mijn berichten van deze Geweldige Blog ook daar volgen

Of ook op

Volg ook mijn YouTube-Kanaal

Theo-Herbots is ook aanwezig op andere Sociale Media

Het zou Geweldig zijn om U ook daar te kunnen ontmoeten

Uw reacties hier beneden zijn belangrijk om deze Blog nog te verbeteren

Ik respecteer dat de meningen van anderen me kunnen helpen een betere Fotograaf, Blogger en Journalist, te worden en mogelijk dingen te zien waar ik zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld nog nooit iemand had laten reageren op een niveauhorizon, was het misschien iets dat ik niet had gecorrigeerd in de post of tijdens shoots.

Ik neem negatieve opmerkingen met een korreltje zout, want wat ik doe is een kunst en niet alle kunstenaars worden altijd begrepen. Ik neem negatieve opmerkingen niet te hard op en laat mijn creativiteit en passie niet verstikken.

Geef er nu hier beneden een lap op en weest niet beschaamd om een reactie te geven

Creativiteit is Inteligentie die Gelukkig  maakt 

Deel dit bericht

Met Familie, Vrienden en Kennissen.

Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan op deze “GEWELDIGE BLOG” die Informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Deel op Sociale media Share on Social Media ⬇️⬇️

KLIK ➡️ twitter

KLIK ➡️ facebook

KLIK ➡️pinterest

KLIK ➡️linkedin

KLIK ➡️tumblr

KLIK ➡️reddit

KLIK ➡️email

KLIK ➡️whatsapp

tKLIK ➡️telegram

Vooraleer deze site te verlaten, bekijk zeker even de video hier beneden

Geef er nu een lap op geef een reactie ⬇️⬇️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.