#Coronavirus COVID-19 EN GEZOND BLIJVEN

TRANSLATE HERE

Deel dit bericht aub met zoveel mogelijk anderen via de Social-Media-Deelknoppen onder het bericht

Velen zullen U dankbaar zijn

In de video’s hier beneden wat Wetenschappelijke uitleg omtrent het coronavirus (Let wel de wetenschappelijke uitleg blijft hetzelfde, maar de maatregelen zijn ondertussen veel verstrengd en de verspreiding veel vergroot.

Dus onthou enkel de wetenschappelijke uitleg en bekijk daarna onder de video’s wat U zelf kan doen om Uzelf en Anderen te beschermen

Hoe COVID-19 zich verspreidt

Verspreiding van persoon tot persoon

Aangenomen wordt dat het virus zich van persoon tot persoon verspreidt.

 • Tussen mensen die in nauw contact staan ​​met elkaar (binnen ongeveer 6 voet).
 • Door ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.

Deze druppels kunnen in de mond of neus terechtkomen van mensen die in de buurt zijn of mogelijk in de longen worden ingeademd.

Kan iemand het virus verspreiden zonder ziek te zijn?

 • Men denkt dat mensen het meest besmettelijk zijn wanneer ze het meest symptomatisch zijn (de ziekste).
 • Enige verspreiding kan mogelijk zijn voordat mensen symptomen vertonen; er zijn meldingen geweest dat dit gebeurde met dit nieuwe coronavirus, maar men denkt niet dat dit de belangrijkste manier is waarop het virus zich verspreidt.

Verspreid door contact met besmette oppervlakken of objecten

Het kan zijn dat een persoon COVID-19 kan krijgen door een oppervlak of een voorwerp met het virus erop aan te raken en vervolgens zijn eigen mond, neus of mogelijk zijn ogen aan te raken, maar men denkt niet dat dit de belangrijkste manier is om het virus te gebruiken verspreidt zich.

Hoe gemakkelijk het virus zich verspreidt

Hoe gemakkelijk een virus zich van persoon tot persoon verspreidt, kan variëren. Sommige virussen zijn zeer besmettelijk (verspreiden zich gemakkelijk), zoals mazelen, terwijl andere virussen zich niet zo gemakkelijk verspreiden. Een andere factor is of de verspreiding aanhoudt en zich voortdurend verspreidt zonder te stoppen.

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, lijkt zich in sommige getroffen geografische gebieden gemakkelijk en duurzaam in de gemeenschap te verspreiden (‘community spread’) .

Communityverspreiding betekent dat mensen in een gebied zijn geïnfecteerd met het virus, waaronder sommigen die niet zeker weten hoe of waar ze zijn geïnfecteerd.

Weet hoe het zich verspreidt

Illustratie: vrouw die op de man niest
 • Er is momenteel geen vaccin om coronavirusziekte 2019 te voorkomen (COVID-19).
 • De beste manier om ziekte te voorkomen, is door te voorkomen dat u aan dit virus wordt blootgesteld.
 • Aangenomen wordt dat het virus zich van persoon tot persoon verspreidt.
  • Tussen mensen die in nauw contact staan ​​met elkaar (binnen ongeveer 6 voet).
  • Door ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.
 • Deze druppels kunnen in de mond of neus terechtkomen van mensen die in de buurt zijn of mogelijk in de longen worden ingeademd.

Neem maatregelen om uzelf te beschermen

Illustratie: handen wassen met water en zeep

Maak je handen vaak schoon

 • Was uw handen vaak gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep, vooral nadat u op een openbare plaats bent geweest, of na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen.
 • Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat . Bedek alle oppervlakken van je handen en wrijf ze tegen elkaar totdat ze droog aanvoelen.
 • Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
Illustratie: Vrouw in quarantaine geplaatst bij haar thuis

Vermijd nauw contact

Neem maatregelen om anderen te beschermen

man in bed

Blijf thuis als je ziek bent

vrouw die hun mond bedekt bij hoesten

Bedek hoest en niest

 • Bedek je mond en neus met een tissue wanneer je hoest of niest of gebruik de binnenkant van je elleboog.
 • Gooi gebruikte tissues in de prullenbak.
 • Was uw handen onmiddellijk gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep. Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, maak je handen dan schoon met een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat.
man met een masker

Draag een gezichtsmasker als je ziek bent

 • Als u ziek bent: draag een gezichtsmasker als u in de buurt bent van andere mensen (bijvoorbeeld als u een kamer of voertuig deelt) en voordat u het kantoor van een zorgverlener binnengaat. Als u geen gezichtsmasker kunt dragen (bijvoorbeeld omdat het ademhalingsproblemen veroorzaakt), moet u uw best doen om uw hoest en niezen te bedekken, en mensen die voor u zorgen, moeten een gezichtsmasker dragen als ze uw kamer binnenkomen. Leer wat u moet doen als u ziek bent.
 • Als u NIET ziek bent: u hoeft geen gezichtsmasker te dragen tenzij u zorgt voor iemand die ziek is (en zij kunnen geen gezichtsmasker dragen). Gezichtsmaskers zijn mogelijk schaars en moeten worden bewaard voor zorgverleners.
een toonbank schoonmaken

Reinig en desinfecteer

 • Reinig EN desinfecteer  dagelijks aangeraakte oppervlakken . Dit omvat tafels, deurknoppen, lichtschakelaars, werkbladen, handgrepen, bureaus, telefoons, toetsenborden, toiletten, kranen en wastafels.
 • Als oppervlakken vuil zijn, maak ze dan schoon: gebruik een schoonmaakmiddel of zeep en water voordat u ze desinfecteert.

Ontsmetten:
De meest gebruikelijke EPA-geregistreerde ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik zullen werken. Gebruik desinfecterende middelen die geschikt zijn voor het oppervlak.

Opties zijn onder meer:

 • Verdunning van uw huishoudbleekmiddel.
  Meng om een ​​bleekoplossing te maken:
  • 5 eetlepels (1/3 kopje) bleek per gallon water
   OF
  • 4 theelepels bleekmiddel per liter water
  Volg de instructies van de fabrikant voor toepassing en goede ventilatie. Controleer of het product de vervaldatum niet heeft overschreden. Meng nooit huishoudelijk bleekmiddel met ammoniak of een andere reiniger. Niet-vervallen bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik is effectief tegen coronavirussen wanneer het op de juiste manier wordt verdund.
 • Alcoholoplossingen.
  Zorg ervoor dat de oplossing ten minste 70% alcohol bevat.
 • Andere veel voorkomende EPA-geregistreerde ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik.
  Producten met door EPA goedgekeurde opkomende virale pathogenen pdf-pictogram[7 pagina’s]extern pictogram claims zullen naar verwachting effectief zijn tegen COVID-19 op basis van gegevens over moeilijker te doden virussen. Volg de instructies van de fabrikant voor alle reinigings- en desinfectieproducten (bijv. Concentratie, applicatiemethode en contacttijd, enz.).

Volledige begeleiding bij desinfectie

Voordat er een COVID-19-uitbraak plaatsvindt in uw gemeenschap: Plan

Een COVID-19-uitbraak kan lang duren in uw gemeenschap. Afhankelijk van de ernst van de uitbraak, kunnen volksgezondheidsfunctionarissen gemeenschapsacties aanbevelen die zijn ontworpen om mensen gezond te houden, blootstelling aan COVID-19 te verminderen en de verspreiding van de ziekte te vertragen. Lokale volksgezondheidsfunctionarissen kunnen aanbevelingen doen die passen bij uw lokale situatie. Het maken van een huishoudplan kan helpen bij het beschermen van uw gezondheid en de gezondheid van degenen om wie u geeft in het geval van een uitbraak van COVID-19 in uw gemeenschap. U moet de details van uw gezinsplan baseren op de behoeften en dagelijkse routine van uw gezinsleden.

Maak een huishoudelijk actieplan

controleer pictogram

Praat met de mensen die in uw plan moeten worden opgenomen. Ontmoet leden van het huishouden, andere familieleden en vrienden om te bespreken wat te doen als er een COVID-19-uitbraak plaatsvindt in uw gemeenschap  en wat de behoeften van elke persoon zullen zijn.controleer pictogram

Plan manieren om te zorgen voor diegenen die mogelijk een groter risico lopen op ernstige complicaties. Er is beperkte informatie over wie mogelijk risico loopt op ernstige complicaties als gevolg van de ziekte van COVID-19 . Uit de gegevens die beschikbaar zijn voor COVID-19-patiënten en uit gegevens voor gerelateerde coronavirussen zoals SARS-CoV en MERS-CoV, is het mogelijk dat oudere volwassenen en personen met onderliggende chronische medische aandoeningen het risico lopen op ernstigere complicaties . Vroege gegevens suggereren dat oudere mensen meer kans hebben op een ernstige COVID-19-ziekte. Als u of uw gezinsleden een verhoogd risico lopen op COVID-19-complicaties, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over het bewaken van uw gezondheid voor symptomen die wijzen op COVID-19. CDC zal acties aanbevelen om mensen met een hoog risico op complicaties gezond te houden als er een COVID-19-uitbraak in uw gemeenschap plaatsvindt.controleer pictogram

Leer je buren kennen. Praat met je buren over noodplanning. Als je buurt een website of social media-pagina heeft, overweeg dan om je aan te sluiten om toegang te houden tot buren, informatie en bronnen.controleer pictogram

Identificeer hulporganisaties in uw gemeenschap. Maak een lijst met lokale organisaties waarmee u en uw huishouden contact kunnen opnemen als u toegang nodig heeft tot informatie, gezondheidszorg, ondersteuning en bronnen. Overweeg organisaties op te nemen die geestelijke gezondheidszorg of adviesdiensten, voedsel en andere benodigdheden bieden.controleer pictogram

Maak een lijst met contactpersonen voor noodgevallen. Zorg ervoor dat uw huishouden een actuele lijst met contacten voor noodgevallen heeft voor familie, vrienden, buren, carpoolchauffeurs, zorgverleners, leraren, werkgevers, de lokale afdeling volksgezondheid en andere gemeenschapsbronnen.

Oefen goede persoonlijke gezondheidsgewoonten en plan thuisgebaseerde acties

controleer pictogram

Oefen nu dagelijkse preventieve acties. Herinner iedereen in uw huishouden aan het belang van het uitvoeren van dagelijkse preventieve acties die de verspreiding van luchtwegaandoeningen kunnen helpen voorkomen:

 • Vermijd nauw contact met zieke mensen.
 • Blijf thuis als je ziek bent, behalve om medische zorg te krijgen.
 • Bedek je hoest en niest met een tissue.
 • Reinig vaak aangeraakte oppervlakken en objecten dagelijks (bijv. Tafels, werkbladen, lichtschakelaars, deurknoppen en handgrepen van de kast) met een gewoon huishoudelijk schoonmaakmiddel en water.
  • Als oppervlakken vuil zijn, moeten ze vóór desinfectie worden gereinigd met een reinigingsmiddel en water. Voor desinfectie is een lijst van producten met door het Environmental Protection Agency (EPA) goedgekeurde claims over opkomende virale pathogenen, bijgehouden door het American Chemistry Council Center for Biocide Chemistries (CBC), beschikbaar bij Novel Coronavirus (COVID-19) Fighting Products pdf iconextern pictogram. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor alle reinigings- en desinfectieproducten.
 • Was uw handen vaak met zeep en water gedurende minimaal 20 seconden, vooral nadat u naar de badkamer bent gegaan; voor het eten; en na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen. Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat. Was uw handen altijd met water en zeep als uw handen zichtbaar vuil zijn.

controleer pictogram

Kies een kamer in uw huis die kan worden gebruikt om zieke gezinsleden te scheiden van gezonde mensen. Zoek indien mogelijk een aparte badkamer die de zieke kan gebruiken. Plan om deze kamers indien nodig schoon te maken wanneer iemand ziek is. Leer hoe u thuis voor iemand met COVID-19 kunt zorgen.

Wees voorbereid als de school of kinderopvang van uw kind tijdelijk wordt ontslagen

controleer pictogram

Lees meer over het noodoperatieplan op de school of kinderopvang van uw kind. Tijdens een COVID-19-uitbraak in uw gemeenschap kunnen lokale volksgezondheidsfunctionarissen tijdelijke schoolontslagen aanbevelen  om de verspreiding van ziekten te helpen vertragen. Schoolautoriteiten kunnen ook besluiten een school te ontslaan als er te veel studenten of personeelsleden afwezig zijn. Begrijp het plan voor permanente educatie en sociale diensten (zoals programma’s voor studentenmaaltijden) tijdens schoolontslagen. Als uw kind naar een universiteit of universiteit gaat, moedig hem dan aan om meer te weten te komen over het plan van de school voor een COVID-19-uitbraak.

Plan voor mogelijke veranderingen op uw werkplek

controleer pictogram

Lees meer over het noodplan van uw werkgever . Bespreek ziekteverzuimbeleid en telewerkopties voor werknemers die ziek zijn of thuis moeten blijven om voor zieke gezinsleden te zorgen. Ontdek hoe bedrijven en werkgevers COVID-19 kunnen plannen en erop kunnen reageren.

Nadat een COVID-19-uitbraak in uw gemeenschap is beëindigd: follow-up

Vergeet niet dat een COVID-19-uitbraak lang kan duren. De impact op individuen, huishoudens en gemeenschappen kan groot zijn. Wanneer volksgezondheidsfunctionarissen vaststellen dat de uitbraak in uw gemeenschap is geëindigd, neem dan de tijd om het plan van uw huishouden te verbeteren. Aangezien volksgezondheidsfunctionarissen doorgaan met het plannen van COVID-19 en andere uitbraken van ziekten, hebben u en uw huishouden ook een belangrijke rol te spelen bij de lopende planningsinspanningen.

Evalueer de effectiviteit van het actieplan van uw huishouden

controleer pictogram

Bespreek en leer geleerde lessen. Waren uw COVID-19-voorbereidingsacties effectief thuis, op school en op het werk? Praat over problemen in uw plan en effectieve oplossingen. Identificeer extra bronnen die nodig zijn voor u en uw huishouden.controleer pictogram

Neem deel aan gemeenschapsdiscussies over noodplanning. Laat anderen weten welke voorbereidende acties voor u en uw huishouden hebben gewerkt. Onderhoud communicatielijnen met uw gemeenschap (bijv. Sociale media en e-maillijsten). Promoot het belang van het beoefenen van goede persoonlijke gezondheidsgewoonten.controleer pictogram

Blijf dagelijkse preventieve acties uitvoeren. Blijf thuis als je ziek bent; bedek je hoest en nies met een tissue; was uw handen vaak met water en zeep; en maak regelmatig aangeraakte oppervlakken en voorwerpen dagelijks schoon.controleer pictogram

Zorg voor de emotionele gezondheid van uw gezinsleden. Maak tijd om te ontspannen en herinner jezelf eraan dat sterke gevoelens zullen vervagen. Pauzeer tijdens het kijken, lezen of luisteren naar nieuwsberichten over COVID-19. Maak contact met familie en vrienden. Deel uw zorgen en hoe u zich voelt met anderen.controleer pictogram

Help uw kind / kinderen het hoofd te bieden na de uitbraak. Geef kinderen de gelegenheid om te praten over wat ze hebben meegemaakt of wat ze ervan vinden. Moedig ze aan om hun zorgen te delen en vragen te stellen. Omdat ouders, leerkrachten en andere volwassenen kinderen in verschillende situaties zien, is het belangrijk dat ze samenwerken om informatie te delen over hoe elk kind omgaat na de uitbraak.

Je huis desinfecteren als iemand ziek is

Als onderdeel van uw dagelijkse preventieacties,  reinigt en desinfecteert u vaak aangeraakte oppervlakken en objecten . Bijvoorbeeld: tafels, werkbladen, lichtschakelaars, deurknoppen en kastgrepen.

Illustratie: handreiniging met keukenpapier

waarschuwingspictogramDraag wegwerphandschoenen  om schoon te maken en te desinfecteren.

Schoon

 • Reinig oppervlakken met water en zeep. Oefen routinematige reiniging van vaak aangeraakte oppervlakken.

Hoge aanraakoppervlakken zijn onder meer:
tafels, deurknoppen, lichtschakelaars, werkbladen, handgrepen, bureaus, telefoons, toetsenborden, toiletten, kranen, wastafels, enz.

Illustratio: handreiniging van een toonbank met spuitfles

Desinfecteren

 • Gebruik verdunde bleekmiddelen voor huishoudelijk gebruik, indien geschikt voor het oppervlak. Controleer of het product de vervaldatum niet heeft overschreden. Niet-vervallen bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik is effectief tegen coronavirussen wanneer het op de juiste manier wordt verdund.Volg de instructies van de fabrikant voor toepassing en goede ventilatie. Meng nooit huishoudelijk bleekmiddel met ammoniak of een andere reiniger.Meng om een ​​bleekoplossing te maken :
  • 5 eetlepels (1/3 kopje) bleekwater per gallon waterOF
  • 4 theelepels bleekmiddel per liter water
 • Alcoholoplossingen met minimaal 70% alcohol.
 • Huishoudelijke reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen: Reinig het gebied of item met water en zeep of een ander schoonmaakmiddel als het vuil is. Gebruik vervolgens een huishoudelijk desinfectiemiddel.Volg de instructies op het etiket om een ​​veilig en effectief gebruik van het product te garanderen.Veel producten bevelen aan:
  • Houd het oppervlak enkele minuten nat om ervoor te zorgen dat ziektekiemen worden gedood.
  • Voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van handschoenen en zorgen voor goede ventilatie tijdens het gebruik van het product.
  De meeste EPA-geregistreerde externeontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik moet effectief zijn.

Gedetailleerde desinfectierichtlijnen

Illustratie: zachte oppervlakken - gordijnen, bank, kussens

Zachte oppervlakken

Voor zachte oppervlakken zoals vloerbedekking, vloerkleden en gordijnen

 • Reinig het oppervlak met water en zeep of met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor gebruik op deze oppervlakken.
 • Was items (indien mogelijk) volgens de instructies van de fabrikant.Gebruik de warmste geschikte waterinstelling en droog items volledig.OF
 • Desinfecteer met een EPA-geregistreerd ontsmettingsmiddel voor huishoudelijk gebruik. Deze ontsmettingsmiddelen externe icoon voldoen aan de EPA-criteria voor gebruik tegen COVID-19.
Afbeelding: wasmachine met 'heet'

Wasserij

Voor kleding, handdoeken, beddengoed en andere items

 • Draag wegwerphandschoenen.
 • Was uw handen met water en zeep zodra u de handschoenen verwijdert.
 • Schud geen vuile was.
 • Was items volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik de warmste geschikte waterstand en droog items volledig.
 • Vuile was van een zieke kan met de spullen van anderen worden gewassen .
 • Reinig en desinfecteer kledingmanden volgens bovenstaande richtlijnen voor oppervlakken.
Illustratie: handen wassen

Maak uw handen vaak schoon

 • Was uw handen vaak gedurende 20 seconden met water en zeep.
  • Was altijd onmiddellijk na het verwijderen van handschoenen en na contact met een ziek persoon.
 • Handdesinfecterend middel: Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn en de handen niet zichtbaar vuil zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat. Als de handen echter zichtbaar vuil zijn, was dan altijd uw handen met water en zeep.
 • Extra belangrijke tijden om handen schoon te maken zijn onder meer:
  • Na het snuiten van de neus, hoesten of niezen
  • Na gebruik van het toilet
  • Voor het eten of bereiden van voedsel
  • Na contact met dieren of huisdieren
  • Voor en na het verlenen van routinezorg aan een andere persoon die hulp nodig heeft (bijv. Een kind)
 • Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
Illustratie: zieke vrouw in bed met dienblad vol voedsel

Voedsel

 • Blijf gescheiden: de zieke moet indien mogelijk op zijn kamer eten (of gevoed worden).
 • Was borden en keukengerei met handschoenen en heet water: Hanteer alle niet-wegwerpbare serviesartikelen met handschoenen en was ze met warm water of in een vaatwasser.Maak uw handen schoon na het hanteren van gebruikte etenswaren.
Illustratie: gehandschoende hand die afval in bleek afval weggooit

Prullenbak

 • Toegewijde, beklede vuilnisbak: Draag indien mogelijk een beklede vuilnisbak voor de zieke persoon Gebruik handschoenen bij het verwijderen van vuilniszakken en bij het hanteren en weggooien van afval. Daarna de handen wassen

Checklist om je voor te bereiden

Checklist voor individuen en gezinnen

Als gezin kunt u nu plannen en beslissingen nemen die u en uw gezin beschermen tijdens een COVID-19-uitbraak. Het maken van een huishoudplan  kan helpen bij het beschermen van uw gezondheid en de gezondheid van degenen om wie u geeft bij een uitbraak van COVID-19 in uw gemeenschap. Gebruik deze checklist om u te helpen bij het plannen en beschermen van de gezondheid van u en uw gezin.

PLAN EN VOORBEREIDEN
Krijg up-to-date informatie over lokale COVID-19-activiteiten van volksgezondheidsfunctionarissen
Maak een huishoudelijk actieplan .Overweeg leden van het huishouden die een groter risico lopen, zoals oudere volwassenen en mensen met ernstige chronische ziekten .Vraag je buren wat hun plan inhoudt.Maak een lijst met lokale organisaties waarmee u en uw huishouden contact kunnen opnemen als u toegang nodig heeft tot informatie, gezondheidszorg, ondersteuning en bronnen.Maak een lijst met contactpersonen voor noodgevallen, waaronder familie, vrienden, buren, carpoolchauffeurs, zorgverleners, leraren, werkgevers, de lokale afdeling volksgezondheid en andere gemeenschapsbronnen.Kies een kamer in uw huis die kan worden gebruikt om zieke gezinsleden van anderen te scheiden.
Onderneem dagelijkse preventieve acties :Was regelmatig uw handenRaak uw ogen, neus en mond niet aan.Blijf thuis als je ziek bent.Bedek je hoest of nies met een tissue en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.Reinig en desinfecteer vaak aangeraakte objecten en oppervlakken Wees voorbereid als de school of kinderopvang van uw kind tijdelijk wordt ontslagen of voor mogelijke veranderingen op uw werkplek.
ACTIE ONDERNEMEN
Bescherm uzelf en anderen in geval van een uitbraak in uw gemeenschap:Blijf thuis en praat met uw arts als u koorts, hoest of kortademigheid krijgtRoep onmiddellijk medische hulp in als u noodsignalen voor COVID-19 ontwikkelt. Waarschuwingsborden voor volwassenen * :Ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheidAanhoudende pijn of druk op de borstNieuwe verwarring of onvermogen om op te wekkenBlauwachtige lippen of gezicht* Deze lijst is niet alles inbegrepen. Raadpleeg uw arts voor elk ander symptoom dat ernstig of zorgwekkend is.Blijf uit de buurt van anderen die ziek zijnBeperk nauw contact met anderen zoveel mogelijk (ongeveer 6 voet)
Breng uw gezinsplan in actieBlijf dagelijkse preventieve acties uitvoerenAls iemand in het huishouden ziek is , scheid hem dan in de voorbereide kamerAls u voor een gezinslid zorgt, volg dan de aanbevolen voorzorgsmaatregelen en controleer uw eigen gezondheidHoud oppervlakken gedesinfecteerdVermijd het delen van persoonlijke itemsAls je ziek wordt, blijf dan in contact met anderen via telefoon of e-mailBlijf op de hoogte van de lokale uitbraakBreng uw werk op de hoogte als uw schema moet veranderenZorg voor de emotionele gezondheid van uw gezinsleden, inclusief uzelf
Neem extra voorzorgsmaatregelen voor degenen met het hoogste risico, vooral voor oudere volwassenen en mensen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.Overweeg om thuis te blijven en weg van de drukte als u of een familielid een oudere volwassene bent of onderliggende gezondheidsproblemen heeftZorg ervoor dat u toegang heeft tot enkele weken medicijnen en benodigdheden voor het geval u thuis moet blijvenAls je in het openbaar uitgaat, blijf dan weg van anderen die ziek zijn en beperk nauw contact met anderenOefen goede handhygiëne
Neem de volgende stappen om uw kinderen te helpen beschermen tijdens een uitbraak:Breng de school van uw kind op de hoogte als uw kind ziek wordt met COVID-19Houd schoolontslagen bij in uw gemeenschapOntmoedig kinderen en tieners om zich op andere openbare plaatsen te verzamelen

Beheer angst en stress

EspañolOp deze pagina

Stress en omgaan

Het uitbreken van coronavirusziekte 2019 (COVID-19) kan voor mensen stressvol zijn. Angst en angst voor een ziekte kunnen overweldigend zijn en sterke emoties veroorzaken bij volwassenen en kinderen. Omgaan met stress zal jou, de mensen om wie je geeft en je gemeenschap sterker maken.

Iedereen reageert anders op stressvolle situaties.  Hoe u op de uitbraak reageert, kan afhangen van uw achtergrond, de dingen die u anders maken dan andere mensen en de gemeenschap waarin u leeft.

Mensen die mogelijk sterker reageren op de stress van een crisis zijn onder meer

 • Ouderen en mensen met chronische ziekten die een hoger risico lopen op COVID-19
 • Kinderen en tieners
 • Mensen die helpen bij het reageren op COVID-19, zoals artsen en andere zorgverleners, of first responders
 • Mensen met psychische aandoeningen, waaronder problemen met middelengebruik

Als u, of iemand om wie u geeft, zich overweldigd voelt door emoties zoals verdriet, depressie of angst, of het gevoel heeft dat u uzelf of anderen wilt bellen

 • 911
 • Substance Abuse and Mental Health Services Administration’s (SAMHSA’s) Disaster Distress Helpline: 1-800-985-5990 of sms TalkWithUs naar 66746. (TTY 1-800-846-8517)

Stress tijdens een uitbraak van een besmettelijke ziekte kan omvatten

 • Angst en zorgen over uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw dierbaren
 • Veranderingen in slaap of eetpatronen
 • Moeilijk slapen of concentreren
 • Verergering van chronische gezondheidsproblemen
 • Toegenomen gebruik van alcohol, tabak of andere drugs

Mensen met reeds bestaande psychische aandoeningen moeten hun behandeling voortzetten en zich bewust zijn van nieuwe of verslechterende symptomen. Aanvullende informatie is te vinden bij de Substance Abuse and Mental Health Services Administration ( SAMHSA extern pictogram) website.

Voor jezelf, je vrienden en je familie zorgen, kan je helpen omgaan met stress. Anderen helpen omgaan met hun stress kan uw gemeenschap ook sterker maken.

Dingen die je kunt doen om jezelf te onderhouden

 • Pauzeer tijdens het kijken, lezen of luisteren naar nieuwsverhalen, inclusief sociale media. Herhaaldelijk horen over de pandemie kan verontrustend zijn.
 • Zorg goed voor je lichaam. Haal diep adem, rek uit of mediteer. Probeer gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te eten, regelmatig te sporten, voldoende te slapen en alcohol en drugs te vermijden.
 • Maak tijd om te ontspannen. Probeer wat andere activiteiten te doen die je leuk vindt.
 • Maak contact met anderen. Praat met mensen die u vertrouwt over uw zorgen en hoe u zich voelt.

Bel uw zorgverlener als stress uw dagelijkse bezigheden meerdere dagen op rij in de weg staat.

Verminder stress bij jezelf en anderen

Het delen van de feiten over COVID-19 en het begrijpen van het werkelijke risico voor uzelf en de mensen om wie u geeft, kan een uitbraak minder stressvol maken.

Wanneer u nauwkeurige informatie over COVID-19 deelt, kunt u ervoor zorgen dat mensen zich minder gestrest voelen en kunt u contact met hen leggen.

Lees meer over het zorgen voor je emotionele gezondheid .

Voor ouders

Kinderen en tieners reageren gedeeltelijk op wat ze zien van de volwassenen om hen heen. Als ouders en verzorgers rustig en zelfverzekerd met de COVID-19 omgaan, kunnen ze hun kinderen de beste ondersteuning bieden. Ouders kunnen geruststellender zijn voor anderen om hen heen, vooral kinderen, als ze beter voorbereid zijn.

Niet alle kinderen en tieners reageren op dezelfde manier op stress. Enkele veelvoorkomende veranderingen om op te letten zijn

 • Overmatig huilen of irritatie bij jongere kinderen
 • Terugkerend naar gedrag dat ze zijn ontgroeid (bijvoorbeeld ongelukken bij het toiletbezoek of bedplassen)
 • Overmatige zorgen of verdriet
 • Ongezonde eet- of slaapgewoonten
 • Prikkelbaarheid en “acteren” gedrag bij tieners
 • Slechte schoolprestaties of school vermijden
 • Moeilijkheden met aandacht en concentratie
 • Vermijden van activiteiten in het verleden
 • Onverklaarbare hoofdpijn of pijn in het lichaam
 • Gebruik van alcohol, tabak of andere drugs

Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw kind te ondersteunen

 • Neem de tijd om met uw kind of tiener te praten over de COVID-19-uitbraak. Beantwoord vragen en deel feiten  over COVID-19 op een manier die uw kind of tiener kan begrijpen.
 • Stel uw kind of tiener gerust dat ze veilig zijn. Laat ze weten dat het goed is als ze van streek zijn. Deel met hen hoe u met uw eigen stress omgaat, zodat zij van u kunnen leren omgaan.
 • Beperk de blootstelling van uw gezin aan nieuwsverslaggeving over het evenement, inclusief sociale media. Kinderen kunnen verkeerd interpreteren wat ze horen en kunnen bang zijn voor iets dat ze niet begrijpen.
 • Probeer regelmatige routines bij te houden. Als scholen gesloten zijn, maak dan een schema voor leeractiviteiten en ontspannende of leuke activiteiten.
 • Wees een rolmodel. Neem pauzes, slaap voldoende, beweeg en eet goed. Maak contact met je vrienden en familieleden.

Lees meer over het helpen van kinderen om ermee om te gaan .

Voor hulpverleners

Reageren op COVID-19 kan een emotionele tol van u eisen. Er zijn dingen die u kunt doen om secundaire traumatische stress (STS) -reacties te verminderen:

 • Erken dat STS iedereen kan treffen die gezinnen helpt na een traumatische gebeurtenis.
 • Leer de symptomen, waaronder fysiek (vermoeidheid, ziekte) en mentaal (angst, terugtrekking, schuld).
 • Geef jezelf en je familie de tijd om te herstellen van het reageren op de pandemie.
 • Maak een menu met persoonlijke zelfzorgactiviteiten die u leuk vindt, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie, sporten of een boek lezen.
 • Neem een ​​pauze van de berichtgeving in de media over COVID-19.
 • Vraag om hulp als u zich overweldigd of bezorgd voelt dat COVID-19 uw vermogen beïnvloedt om voor uw gezin en patiënten te zorgen, zoals u deed vóór de uitbraak.

Lees meer tips om voor jezelf te zorgen  tijdens noodhulp.

Voor mensen die uit quarantaine zijn ontslagen

Van anderen worden gescheiden als een zorgverlener denkt dat u mogelijk aan COVID-19 bent blootgesteld, kan stressvol zijn, zelfs als u niet ziek wordt. Iedereen voelt zich anders nadat hij uit quarantaine is gekomen. Sommige gevoelens zijn onder meer:

 • Gemengde emoties, inclusief verlichting na quarantaine
 • Angst en zorgen over uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw dierbaren
 • Stress door de ervaring om uzelf te controleren of door anderen te worden gecontroleerd op tekenen en symptomen van COVID-19
 • Verdriet, woede of frustratie omdat vrienden of geliefden ongegronde angsten hebben om de ziekte op te lopen door contact met u, ook al bent u vastbesloten niet besmettelijk te zijn
 • Schuld over het niet kunnen uitvoeren van normaal werk of ouderschapstaken tijdens quarantaine
 • Andere emotionele of mentale veranderingen in de gezondheid

Blijf op de hoogte en volg onze Nieuwsbrief

Wij houden evenmin van Spam al U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Kinderen kunnen zich ook van streek voelen of andere sterke emoties hebben als ze, of iemand die ze kennen, uit quarantaine zijn vrijgelaten. U kunt uw kind helpen ermee om te gaan .

CDC-communicatiebronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.