MET CORONA BESMETTE MENSEN MERKEN DAT VAAK PAS NA VIJF DAGEN

 MET CORONAVIRUS BESMETTE MENSEN MERKEN DAT VAAK PAS NA VIJF DAGEN10 maart 2020Caroline Kraaijvanger4

TRANSLATE HERE

Maar ondertussen zijn ze mogelijk al wel besmettelijk.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Annals of Internal Medicine. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers de gegevens van 181 met het virus besmette mensen waarvan ongeveer bekend was wanneer ze het virus opliepen en wanneer ze de eerste symptomen vertoonden. Het stelt de onderzoekers in staat om vrij nauwkeurig vast te stellen hoelang de incubatieperiode – de periode tussen het moment waarop mensen het virus oplopen en het moment waarop de eerste symptomen zich aandienen – voor het COVID-19-virus duurt.

Resultaten
Gemiddeld blijken mensen na aan het virus te zijn blootgesteld, pas na vijf dagen symptomen te vertonen. Bij vrijwel alle mensen die symptomen gingen vertonen, dienden deze zich in ieder geval binnen 12 dagen aan.

In lijn met protocol
Het zijn belangrijke bevindingen, die de maatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar ook ons eigen GGD, onderschrijven. Nu is het zo dat mensen die koorts ontwikkelen en in de afgelopen 14 dagen in een gebied zijn geweest waar het virus wijdverspreid is, in aanmerking komen voor een test. En contacten van coronapatiënten worden gedurende 14 dagen gemonitord. Die maatregelen lijken op hun plaats, aangezien de meeste mensen die symptomen ontwikkelen, dat binnen 12 dagen doen.

Verschillende reacties
Wat het onderzoek verder duidelijk laat zien, is dat iedereen weer net iets anders op het virus reageert. Gemiddeld blijken mensen zo’n vijf dagen na blootstelling aan het virus de eerste symptomen te vertonen. Maar er zijn ook mensen die dat pas later doen. En anderen krijgen al symptomen binnen twee dagen na blootstelling aan COVID-19. “Elk immuunsysteem reageert anders op de infectie,” vertelt onderzoeker Stephen Lauer aan Scientias.nl. “De variatie die we zien binnen de incubatieperiode voor COVID-19 is niet ongebruikelijk.” Verder blijkt de incubatieperiode van het nieuwe coronavirus overeen te komen met die van twee andere bekende coronavirussen die eerder al voor problemen zorgden. “De incubatieperiode voor COVID-19 is vergelijkbaar met die van SARS en MERS,” aldus Lauer.

Vervolgonderzoek
Eén belangrijke vraag blijft echter ook na dit onderzoek onbeantwoord. Namelijk: zijn met het coronavirus besmette mensen ook tijdens de incubatieperiode – dus vóór ze symptomen krijgen – al besmettelijk? Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat ook mensen met milde symptomen en zelfs mensen zonder symptomen het virus over kunnen dragen. De onderzoekers waarschuwen dan ook dat het moment waarop iemand besmettelijk wordt weleens in de incubatieperiode kan vallen. Het zou het bestrijden van het virus er vanzelfsprekend niet gemakkelijker op maken. Lauer hoopt dat vervolgonderzoek spoedig meer inzicht geeft in het moment waarop mensen die het coronavirus onder de leden hebben, het ook door kunnen geven aan anderen.

Maar ondertussen zijn ze mogelijk al wel besmettelijk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Annals of Internal Medicine. Voor het

Bron: Met coronavirus besmette mensen merken dat vaak pas na vijf dagen

Voeg je bij 10.304 andere volgers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.